Att lämna Sverige - svårare när det är en bra vinter.
Uncategorized

Sista veckorna i Sverige

Så blev det till slut februari – den månad då vi ska flytta till Bangalore i södra Indien. I vanliga fall brukar jag längta bort från mörkret och kylan så här års, men den här gången har vintern varit så vacker och snörik att jag är glad över att vi inte behövde lämna Sverige tidigare.

Ändå går det inte att komma ifrån att veckorna så här precis före avfärd känns som en lång väntan. De flesta förberedelser är gjorda – boende och skola är ordnat, visumen klara och alla rese-vaccinationer tagna. Till och med väskorna står färdigpackade i sovrummet, vi som annars brukar panikpacka natten innan vi ska resa någonstans. Mycket av det vi tänkt ta med oss är också redan bortkört och skeppat till Indien – däribland bestick, kaffebryggare och flera sängar, vilket skänker lite campingkänsla åt dagarna.

Att börja skolan utomlands

Även om vi fortfarande är kvar i Sverige har barnen nu slutat i den svenska skolan och istället börjat på distans i den indiska skola som de sedan kommer att gå i. Det är en internationell skola med elever från såväl Indien som från många andra länder. Flera av dem är, precis som vi snart kommer att vara, nyinflyttade till Indien och det var en av anledningarna till att vi valde just den skolan. Mitt intryck hittills är också att lärarna verkar vana vid att ständigt hjälpa nya elever att känna sig hemma i klasserna.

För tillfället sker all undervisning online på grund av covid, men från och med nästa vecka har delstaten Karnataka (som Bangalore ligger i) fattat beslut om att öppna upp skolorna igen. Jag hoppas verkligen att det beslutet kommer att ligga kvar, så att barnen får träffa sina nya klasskamrater ”på riktigt” när vi kommer dit och inte enbart över nätet. Just den här månaden har dock online-undervisning passat oss perfekt, eftersom den gett en möjlighet att mjukstarta nya skolan från Sverige. På grund av tidsskillnaden (-4,5 timmar) behöver barnen bara vara med på hälften av zoom-lektionerna och får därefter komplettera med hemuppgifter, varav vissa är svårare än andra att utföra från Sverige – som till exempel att via egna experiment räkna ut hur mycket vatten som går till spillo i kökets vattenreningsfilter. Lars föreslog först att vi alla skulle ställa om till indisk tid redan nu för att barnen skulle kunna vara med på hela skoldagarna, men när vi insåg att första lektionen då skulle börja klockan 3.30 på natten lade vi ner den idén.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *