Elefantflocken - en av de stora behållningarna med safarit.
Indien

Söder om staden

I fredags var skolorna stängda, så vi bestämde oss för att åka på en dagsutflykt. Från början hade vi tänkt oss ett naturreservat utanför staden där tigrar lever vilt, men när vi nämnde de planerna för en indisk bekant upplyste hon oss om att chansen att få se några djur där nu under torrperioden nog var minimal. Så naturreservatet får bli ett senare projekt för regnperioden som kommer senare i vår.

En sorts safari

Istället åkte vi på safari söder om Bangalore, en dagstur som de flesta som kommer hit som expats verkar bocka av någon gång under vistelsen. Ett minus med just den här naturparken är att den hänger ihop med en zoo-del med enbart djur i fångenskap – men den skippade vi och tog enbart safarituren. Och visst såg vi många fantastiska djur – en elefantflock, björnar och även lejon (som faktiskt lever vilt i Indien, även om just de här lejonen förmodligen var födda i fångenskap).

Ändå kändes det bitvis som ett safari inom citationstecken då vi under turen även passerade områden med djur i mindre hägn, vilket snarast gav känslan av att åka jeep genom en klassisk djurpark. Men trots inledande besvikelse så hände det också flera gånger under den timmeslånga och mycket skumpiga turen att de slingriga vägarna plötsligt öppnade upp sig mot djungellika skogsområden, berg och mot små sjöar i dalsänkorna. Det var till stor del dessa partier av vildare natur som gjorde parken värd besöket. Men nästa gång åker vi nog till naturreservatet istället.

I södra delarna av staden

Under dagen hann vi även med ett besök i de centrala södra delarna av Bangalore. Där ligger bland annat parlamentsbygganden och den närliggande fina Government park. I de här delarna av Bangalore är trottoarerna städade och stadsbilden påminner mer om västerländska storstäder än om det myller av fattigt och rikt som samsas på gatorna i resten av staden. Enligt de helt obekräftade uppgifter som vi fått höra är det här som många politiker och kändisar i Bangalore bor.

Här spontanstannade vi till för en lunch på ett hotell och när vi kom innanför grindarna fann vi oss plötsligt inkastade i en av dessa stängda världar av lyx som finns lite här och var i Bangalore. Såväl maten som utsikten från restaurangen var fantastisk, men varje gång finner jag det lika svårt att förhålla sig till den här typen av upplevelser när man vet hur väsensskilda villkor som råder i övriga delar av staden. Ändå är fattigdomen inte fullt lika utbredd i Bangalore som i många andra indiska storstäder. Och det är inspirerande att få ta del av de många volontärprojekt som ständigt poppar upp i alla sammanhang man som expat kommer till. I bostadsområden, på skolor och på enskilda elevers initiativ samlas det in pengar och organiseras utbildningar i syfte att höja levnadsstandarden för de fattigare i staden.

Happy Holi

Just nu firas Holi i Indien och på väg hem från dagsturen såg vi mängder av människor färgade från topp till tå efter att ha deltagit i festivalen. I torsdags fick vi skicka med extrakläder till skolan utöver skoluniformerna och på söndag är det Holi-firande här i området. Råden vi fått är att smörja in såväl hår som kropp med olja före färgskjutandet för att inte färgen ska sitta kvar allt för många dagar. Vi har även fått veta att när man deltar i firandet för första gången behöver man offra någonting som är värdefullt för en. Eftersom vi fortfarande inte har fått vår båtfrakt med kläder utan ständigt roterar mellan de fåtal plagg vi har med oss, tänker jag att det för vår del borde räknas som tillräckligt att vi offrar varsin tröja. Utifrån det jag hittills sett kommer de aldrig gå att få rena igen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *