drömresmål när man bor i indien
Indien

Drömresmål att besöka när man bor i Indien

Att drömma om att resa och att se ut platser man vill besöka kan vara nästan halva nöjet med att resa. När vi flyttade till Indien hade vi redan ett par idéer om vad vi skulle vilja se. Taj Mahal. Mount Everest. Och på barnens önskelista – världens högsta staty https://www.vagabond.se/asien/indien/varldens-hogsta-staty-invigs-i-indien, ”Statue of Unity” som ligger i Gujarat i norra Indien.

Så kom vi hit och började lära känna andra expats och indier. Och fick då en mängd andra tips att lägga till listan över resmål värda att besöka. Det är om några av de tipsen det här inlägget ska handla. Bland annat om ett riktigt avlägset drömresmål. Som är svårt att nå från något annat ställe än från just indiska fastlandet.

1. Andamanerna

Flera av de barnfamiljer vi träffat här har listat samma resmål som det häftigaste de någonsin besökt. Andamanerna. Andamanerna är en tropisk arkipelag ca 100 mil ut i havet från Indiens östra kust. Ögruppen är ett indiskt unionsterritorium, men ligger egentligen närmare Thailand. Den kan dock inte nås därifrån, utan enbart via båt eller flyg från indiska fastlandet. Vi hoppas därför kunna resa dit medan vi fortfarande bor här och har indiska visa.

Det är dock inte alla av öarna i Andamanerna som är öppna för turister. Till exempel är det förbjudet att försöka ta sig i land på Norra Sentinel, där världens kanske mest kända isolerade befolkning lever. Sentinelerna är ett urfolk som i princip aldrig har haft någon kontakt med omvärlden. Den amerikan som 2018 försökte närma sig dem dödades så snart han steg i land https://sverigesradio.se/avsnitt/1209439.

Det finns även stamfolk på Andamanerna som inte är fullt lika isolerade som sentineleserna. Även dem är det förbjudet att störa eller fotografera. Även om del turister tyvärr försöker hitta sätt att kringgå det https://www.vagabond.se/asien/indien/andamanerna-de-okanda-paradisoarna-i-indien. Den familj som var först med att tipsa oss om Andamanerna gjorde självklart inga försök att närma sig Norra Sentinel när de var där. Men de berättade att strax innan planet gick in för landning på Andamanerna gjordes ett utrop om att det var dags att titta ut genom fönstret. För dem som ändå ville se världens kanske mest isolerade ö från ovan.

2. Backwaters Keralas

Att åka båt genom Keralas labyrintliknande kanalsystem var någonting som jag tyckte lät spännande redan när jag såg det här programmet på UR: https://urplay.se/program/208868-kanaler-batar-och-karlek-kerala-i-indien. I Bangalore lärde vi känna en barnfamilj som precis hade varit iväg och gjort just detta. Från deras berättelser blev vi ytterligare inspirerade till att semestra i Keralas backwater. Men fick också några värdefulla tips på vad man ska undvika.

Eftersom just den familjen hade valt en husbåt med stora utrymmen och många sovrum, blev storleken på den också i klass med en mindre färja. Därmed kunde de enbart åka på huvudkanalerna. Och inte ta sig in på de mindre och mer slingrande vattendragen, som ska vara betydligt mer sevärda.

Om vi i vår familj någonsin kommer att glida fram genom Keralas vackra natur på en husbåt återstår fortfarande att se. Men blir det av ska vi se till att klämma in oss i en av de mindre båtarna. För det är ju precis som i den här fina och mycket informativa reseskildringen som man önskar få uppleva Kerala: https://nyfiken.travel/2021/03/02/kryssa-med-risbat-pa-kanalerna-i-backwaters/.

3. Södra Goa

Södra Goa är det drömresmål på vår lista som vi faktiskt har hunnit bocka av sedan vi flyttade till Indien. Efter en lång bilfärd genom Goas djungelliknande skogar kom vi mitt i natten fram till stillsamma Agonda beach. Där vi sedan tillbringade en påsklovsvecka i en strandhydda som delvis saknade tak. Om detta har jag skrivit i ett tidigare inlägg https://lindien.se/2022/04/17/ett-strandhus-i-goa/.

Goa är en välbesökt delstat, framför allt bland indierna själva, men i södra Goa går det fortfarande att hitta flera lugna stränder med få turister. Att valet föll på just Agonda beach för oss berodde på att flera andra barnfamiljer här i Bangalore tipsade oss om just den stranden. Agonda är en av de lugnaste stränderna i Goa och för några år sedan kvalade den in som en av världens 25 bästa stränder när tripadvisors läsare fick rösta https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/h%C3%A4r-%C3%A4r-v%C3%A4rldens-25-b%C3%A4sta-str%C3%A4nder-1.3735992.

Och visst var den värd ett besök. Med sin vackra inramning av höga kokospalmer, stråhyddor och mysiga strandrestauranger. Nackdelen var möjligen de höga vågorna. Och att det – precis som på alla andra platser i Indien – inte går att vara alltför rädd för hundar eller kor om man ska ha en bra semester. Men flera av de barnfamiljer som vi umgås med här i Bangalore åker tillbaka till södra Goa flera gånger om året. För oss tror jag att det får räcka med den resa vi gjorde dit. Det finns så många platser i Indien vi vill hinna med att besöka.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *